מהי גלישה סלולרית?
בימי ה iPhone 2G הראשון שמדריך זה נכתב גם המוקדנים בחברות הסלולר לא לגמרי ידעו מהי גלישה סלולרית :). מאז רובנו אם לא כולנו “גולשים” מדי יום דרך הסלולר.
היסטורית, מי שפתח את נושא הגלישה הסלולרית היה ה- iPhone. השינוי המרכזי אותו הביא לשוק הטלפונים החכם (בנוסף לשימוש במסך מגע ויכולות ה- Multi-Touch) הוא דפדפן מלא הנותן חוויה קרובה למחשב ככל האפשר.
היום, רובנו כבר לא מודעים לכך שלפני כמה שנים “פורטל” סלולר במחיר מופקע היה ה”אינטרנט הסלולרי”.
גלישה סלולארית היא בדיוק כמו גלישה באינטרנט הביתי. תשלום חודשי כלשהו שבתמורה מאפשר לנו להשתמש ברשת הסלולארית להעברת מידע – גלישה באינטרנט.
נכון להיום, ההבדלים בגלישה סלולרית לעומת גלישה ביתית מתבטאים במספר נקודות:
התשלום יחיד – אין תשלום גם לספק וגם לתשתית. חברות הסלולר מספקות פתרון מלא המגלם בתוכו גם שימוש בתשתית וגם שימוש ברשת (הם הספק).
אין “מהירות חבילה” – למרות ניסיונות למודל עסקי כזה שהחלוצה בהן היתה סלקום גם אם יש הבדלי מהירות בין חבילות – נפח הגלישה (יוסבר בהמשך) הוא הפרמטר המשמעותי בגלישה סלולרית.
איכות ומהירות הגלישה משתנה ממקום למקום – לעומת גלישה ביתית מהירות ואיכות הגלישה תלויות בחברת הסלולר, סוג החיבור ובמרחק ופהרעות קליטה/שידור.
כיצד נמדדות עלויות הגלישה סלולרית?
לעומת חבילת אינטרנט ביתית, בגלישה סלולרית בד”כ נשלם על נפח הצריכה ולא קצב הצריכה (נניח 1GB). זוהי בעצם כמות הנתונים אותה אנו זכאים לצרוך בתמורה לתשלום החבילה.
אז מה בעצם אומר המספר הזה 1GB? זה אומר שאנו זכאים לצרוך 1GB ברוטו של מידע.
למה ברוטו? שכן הכמות הזו כוללת את כל המידע. נניח נרצה להיכנס לאתר http://www.ynet.co.il – ברגע שבחרנו באתר נשלחה בקשה ע”ג רשת הנתונים. שליחה המידע של הבקשה לאתר גם היא נכללת בנפח ה- 1GB.
רגע, אבל החבילות היום הן “ללא הגבלה”?
בשנים האחרונות חברות הסלולר הבינו את מה ש”חנונים” רבים הבינו שנים לפני. הגלישה היא הכסף הגדול.
מרבית חבילות הסלולר מציעות שיחות והודעות ללא הגבלה אבל עדיין מגבילות את הגלישה. הן מגבילות את הגלישה באחת מ- 2 הדרכים הבאות:
1. האטה בסיום החבילה. לדוגמא בגולן טלקום ובהוט מובייל בחבילות הלא מוגבלות אנו מקבלים 3GB נפח גלישה. אם נחרוג ממנו האינטרנט יתחיל להזדחל.
2. חיוב בתום חריגה. אם החבילה מוגבלת ללא האטה לקראת חריגה ממנה נקבל התראה ובסיום החבילה נתחיל לשלם עבור הכמות אותה אנו צורכים.
איזה גודל חבילה צריך משתמש Smartphone מודרני (iPhone/Android/Windows Phone):
כמות/נפח חודשי | <150MB | 500MB | 1GB | 2GB-3GB | 5GB+ |
---|---|---|---|---|---|
לגלישה מקומית (בארץ) | כמות מינימלית המאפשרת בדיקה של דוא”ל והודעות WhatsApp או שירות דומה. רלוונטי לטלפונים פשוטים ולא לחכמים. |
חבילה קטנה. תספק בעיקר למיילים, קצת גלישה, פייסבוק, ניווט, WhatsApp או דומה. אך לא תרצה מי שמעוניין לצפות ב YouTube מעת לעת. | חבילה סטנדרטית נכון להיום. מספקת תמורה נאותה. עדיין לחיילים / אנשים שגולשים הרבה על הרשת הסלולרית מומלץ לחפש חבילות גדולות יותר. | נפח לשימוש סביר. יאפשר לעשות יחסית הכל. כולל האזנה לרדיו אינטרנטי, YouTube ושיחות וידאו. עם זאת לחיילים / אנשים הנמצאים הרבה בשטח צפיה בתכני וידאו רבים או הורדה של קבצים מרובים יחסלו גם את חבילה זו מהר מאוד. | למשתמשים כבדים אין מנוס מחבילות ענקיות. בד”כ משתמשים אלו מודעים לנפח הגלישה שלהם או ש”נכוו” בעבר. נפחים גדולים גם רלוונטיים למשתמשי רשתות LTE/דור רביעי שמעוניינים לצפות בתכני וידאו באיכות HD 1080 לדוגמא / המדיה בנפח גדול. |
כיצד אני יכול לשמור על עצמי?
על מנת לא לחרוג מהחבילה מומלץ למדוד את נפח הצריכה עם “מקדם ביטחון”.
לדוגמא מנסיוני על רשת גולן החבילה שלי הואטה לאחד כ 2.5GB ע”פ המדידה המובנית במערכת. לכן כדאי לבחור בערכים הנמוכים מנפח החבילה למנוע “הפתעה” של חיוב מופרז או האטה דרסטית פתאומית.
עבור מכשירי Android מגרסה 4.0
החל מגרסה 4.0, מעקב אחר צריכת הנתונים הוא חלק מובנה ממערכת ההפעלה.
על-מנת לנצל אותו כנסו להגדרות המכשיר ותחת Data Usage / שימוש בנתונים תוכלו להגדיר את נפח הגלישה המקסימלי ונפח אחריו המערכת תזהיר אתכם מחריגה.
לדוגמא, אצלי כאשר חבילת הסלולר מציעה עד 3GB הנפח אחריו המערכת תזהיר אותי מחריגה הוא 2.2GB, מחזור החיוב הוא בין ה- 25 במאי את ה- 24 ביוני (עבור המחזור הראשון בהתחשב במחזור החיוב בגולן טלקום) וצריכת הנתונים עצמה לא מוגבלת.
אם החבילה שלכם מוגבלת ואתם רוצים שלאחר נפח מסויים הגלישה הסלולרית תיעצר לחלוטין יש לסמן Set Mobile Data Limit (הגבל צריכת נתונים). ולגרור את הקו האדום לנפח אחריו תחסם הגלישה.
עבור מכשירי iPhone:
טרם גרסה iOS 7 אפל לא ממש הציעו פתרון מובנה. הדרך היחידה שלנו לעקוב אחר צריכת הנתונים שלנו היא דרך המד הכללי המובנה במערכת.
על מנת להגיע אליו – Settings>Usage>Cellular Usage
שם נוכל לראות את מד צריכת הנתונים / שיחות מאז האיפוס האחרון.
לדוגמא, בתמונה מעלה אנו רואים שצריכת הנתונים הסלולרית מה- 25 באוקטובר ב 9:28 בלילה עד עכשיו הייתה כ- 2.3GB (סיכום של הנתונים שנשלחו והתקבלו). על-מנת לקבל אמדן הגיוני של צריכת הנתונים ללא שימוש בתוכנות נוספות תאלצו לאפס את המד בכל מחזור חיוב ולהתייחס גם לנתונים שנשלחו בנוסף לאלו שהתקבלו.
עבור מכשירי Windows Phone:
בדומה לאנדרואיד גם אצל מיקרוסופט ניתן לנתר את צריכת הנתונים ממערכת ההפעלה. על מנת לבצע זאת יש לחפש ביישומי המכשיר את Data Sense. להקיש על הגדרות ולהגדיר את מגבלות הצריכה וזמני החיוב.
תוכנות צד שלישי:
ישנם כמובן תוכנות המיועדות לספק פתרונות דומים לאלו המובנים ב Android ו- Windows Phone. לדוגמא,
Onavo Count – פתרון המציע מעקב אחרי צריכת הדאטה (נתונים) של כל אפליקציה.
ישנן עוד תוכנות ב- AppStore כמו Data Usage (בתשלום).
אין לי הכרות או ניסיון עם אף אחת מתוכנות אלו ולכן אינני יכול להמליץ על אף אחד מהן.
תוכנות צד שלישי המבוססת על מידע מהמפעיל הסלולרי:
ראשית נאמוד על ההבדל בין מעקב מהמכשיר לבין המידע שהמפעיל הסלולרי מספק.
– המידע מהמפעיל הסלולרי אינו עדכני. (לפעמים נפח הגלישה שנצרך מתעדכן במערכות המפעיל לאחר שעות רבות ועל כן אינו עדכני).
– המידע מהמכשיר אינו מדוייק. (כמו שכבר ציינו, עלול להיווצר מצב בו צריכת הנתונים שהמכשיר הציג נמוכה מזו שקרתה בפועל). וכמובן, אם התחלנו את המעקב בתחילת מחזור החיוב הוא איננו רלוונטי או עדכני.
ניתן לאתר אפליקציות ייעודיות שפותחו ע”י חברות הסלולר (אורנג’, סלקום, פלאפון…) או להשתמש בתוכנות היודעות להתבסס על חשבון משתמש שפתחתם (או תפתחו) בחברה שלכם כמו כמה דיברתי.
באיזה מהירות אני גולש?
קודם כל חובה להבין עיקרון בסיסי לגבי רשתות תקשורת.
בדיוק כמו נסיעה בכביש,
ל”רכב” (מכשיר הסלולר) השפעה על המהירות המקסימלית שנוכל לקבל.
לשילוט (חברת הסלולר) השפעה על המהירות ש”מותר לנו” לנסוע בכביש.
לכבישים השונים (המסלול של החיבור) השפעה על המהירות הסופית –
אם כל הדרך הייתה חופשית אבל בהמשכה נתקענו בפקק, לא משנה באיזה מהירות נסענו עד כה. זמן הנסיעה יהיה ארוך יותר.
כעת ננסה להתמקד באלמנטים השונים:
הערה: בחיבור בדור שלישי יתרון נוסף הוא יכולת גלישה ושיחה בו-זמנית. עבור רשתות 2G, לא ניתן לגלוש ולדבר במקביל משום שאלו נעשים על אותם ערוצי סלולר.
WAP?
היסטורית האתר כלל הסבר על גלישת WAP. נכון להיום בישראל אין משמעות ל- WAP.
מדובר בטכנולוגיה לגלישה סלולרית על מכשירים שאינם סמארטפונים. בימיו הראשונים של האייפון ניתן היה להשתמש בה “לעקוף” תוכניות גלישה יקרות לטובת תוכניות זולות יותר בסלקום ואורנג’. כיום מדובר בפיסת היסטוריה.
לנוחותכם הנה התוכן המקורי שכבר אינו רלוונטי:
מדריך גלישה WAP
שאלות ותשובות
1 Comment
אני צריך עזרה דחוףףףף
גלשתי בנטסטיק באמצעות הסים האם זה הגיוני שעל חצי שעה גלישה אצטרך לשלם 4000 ש”ח
0547904864.